Frytki warzywne z piekarnika to doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych smażonych na głębokim oleju. Są zdrowsze, pożywniejsze i mniej kaloryczne, a przy tym także bogatsze w smaku, co sprawia, że zdecydowanie warto je wypróbować. Frytki warzywne możemy przygotować na bazie różnych warzyw – najważniejsze, aby wybrane produkty dały się pokroić w słupki. Taka potrawa stanowić będzie doskonałą samodzielną przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Z czego przygotować zdrowe i smaczne frytki warzywne?
Frytki warzywne możemy przygotować na bazie takich zdrowych i smacznych warzyw, jak m. in. bataty, marchew, seler, pietruszka, buraki, por, kabaczek, cukinia i wiele innych. Z powodzeniem do ich przygotowania możemy wykorzystać także klasyczne ziemniaki, które upieczone w piekarniku w towarzystwie innych warzyw nie będą już tak kaloryczne i tuczące, co klasyczne frytki smażone na głębokim tłuszczu. Frytki warzywne możemy podawać zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do dania głównego – świetnie komponują się z potrawami mięsnymi i rybnymi. Ich przygotowanie pozwoli urozmaicić codzienne posiłki oraz w zdrowy sposób zaspokoić potrzebę domowników na chrupiące przekąski.
Po frytki warzywne warto regularnie sięgać z wielu powodów. Ich bazą są zdrowe i pożywne warzywa, które dostarczą naszemu organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Dodatek zdrowej i bogatej w kwasy omega oliwy z oliwek oraz aromatycznych przypraw wzbogaci dodatkowo smak warzyw oraz sprawi, że chętnie sięgną po nie także dzieci, kochające oryginalne i kolorowe potrawy. Pieczone w piekarniku frytki z niewielkim dodatkiem tłuszczu będą mniej kaloryczne i ciężkie, przez co doskonale sprawdzą się jako przekąska dla osób na diecie, które chcą nieco urozmaicić swoje codzienne posiłki.
Jak przygotować pyszne i zdrowe frytki warzywne z piekarnika?
Do przygotowania frytek warzywnych potrzebujemy wybranych warzyw, przypraw oraz oliwy z oliwek. W pierwszej kolejności dokładnie myjemy i obieramy ze skórki te warzywa, które tego wymagają. Następnie kroimy je ostrym nożem na w miarę równej grubości słupki, które układamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Skrapiamy warzywa odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy ulubionymi przyprawami. Do frytek doskonale sprawdzi się dodatek słodkiej i ostrej papryki w proszku, czosnku granulowanego, bazylii, oregano, tymianku, chili, soli oraz pieprzu.
Tak przygotowaną blachę wkładamy do rozgrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez 15-20 minut lub do czasu aż warzywa delikatnie zarumienią się z wierzchu i staną się chrupiące. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i po lekkim przestygnięciu podajemy do stołu. Frytki warzywne mogą być serwowane samodzielnie jako zdrowa i smaczna przekąska, jak i stać się kolorowym dodatkiem do głównego dania. Doskonale smakują podawane w towarzystwie dorsza – szczegółowy przepis na frytki warzywne z dorszem znaleźć można na stronie https://inspirowanesmakiem.pl/frytki-warzywne-z-dorszem-z-sosem-sezamowym/ .